Билетен център НДК, София, площад "България" 1
Телефони: 02/ 916 63 00, 02/ 916 64 00
Билети онлайн в Електронен билетен център - НДК

КИНОМАНИЯ ПРЕДСТАВЯ ФИЛМИ ЗА СИЛАТА НА МУЗИКАТА

17 ноември 2019

Как музиката може да въздейства на хората? Тази година в рубриката „Композитори и диригенти” Киномания представя истории за силата на музиката с два премиерни филма – „Хачатурян: Танц със саби” и „Кресчендо”. Прожециите на филмите ще бъдат в кино „Люмиер Лидл” съответно на 17 ноември от 18:45 ч. и на 27 ноември от 18:30 ч.

Тазгодишната Киномания ще ви предложи вълнуващо пътуване от 1942 г. в град Молотов с филма „Хачатурян: Танц със саби”. Ленинградският академичен театър за опера и балет „Киров” е евакуиран в града и репетира усилено за премиерата на балета „Гаяне”. Ежедневието на театъра е изпълнено с глад, студ, представления из болници и безкрайни репетиции. Последните усилия на Арам Хачатурян да завърши балета си „Гаяне” съвпадат с написването на първия такт на неговата Втора симфония. Преди генералната репетиция Хачатурян неочаквано получава нареждане от дирекцията – да напише още един танц за финалната част на вече готовия балет. Филмът показва как само за 8 часа Хачатурян съчинява най-изпълняваната си творба.

Още един филм от програмата на Киномания ще покаже как музиката е способна да разруши всички стереотипи. Филмът „Кресчендо” разказва за проблемите около израелско-палестински младежки оркестър, създаден от световноизвестния диригент Едуард Шпорк. Израснали в състояние на война, потисничество и постоянен риск от терористични атаки, младите музиканти от двете страни са почти неспособни да оформят екип. Водени от най-добрите цигулари – еманципираната палестинка Лейла и красивия израелец Рон, – те оформят два лагера, които не се доверяват на другите не само на сцената, но и извън нея. Как обаче музиката надмогва омразата и достатъчно силна ли е да се изправи пред политическите опоненти на оркестъра? „Кресчендо” бива определен като забележителен филм, даващ оригинален принос към всеобщите усилия за разбирателство, човечност и мир.

Киномания е част от Календара на културни събития на Столична община за 2019 г.

Повече информация за фестивала следете на нашата Фейсбук страница и на сайта www.kinomania.bg.

Билети за филма „Хачатурян: Танц със саби“ може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн тук.

Билети за филма „Кресчендо“ може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн тук.

 

„Кресчендо” – трейлър

Прожекции:

вторник, 19 ноември 2019, 20:30, Кино Одеон

четвъртък, 21 ноември 2019, 19:30, Euro Cinema

 

„Хачатурян: Танц със саби” трейлър

Прожекции:

вторник, 19 ноември 2019, 18:30, Кино Одеон

понеделник, 25 ноември 2019, 20:30, Дом на киното