Билетен център НДК, София, площад "България" 1
Телефони: 02/ 916 63 00, 02/ 916 64 00
Работно време:
понеделник-петък от 9:00 до 20:30 ч.
събота и неделя от 10:00 до 20:00 ч.

Билети онлайн в Електронен билетен център - НДК

НОВИЯТ ХИТ НА ПЕДРО АЛМОДОВАР “БОЛКА И ВЕЛИЧИЕ” ЩЕ ГЛЕДАМЕ НА 33-ТОТО ИЗДАНИЕ НА КИНОМАНИЯ

4 юни 2019

За участието си в него Антонио Бандерас получи наградата за най-добър актьор на фестивала в Кан. Филмът „Болка и величие“ (Dolor y gloria) на знаменития испански режисьор Педро Алмодовар, който плени жури и публика на кинофестивала в Кан, е сред първите сигурни заглавия, които ще бъдат част от тазгодишното издание на фестивала Киномания, продуциран от НДК. Прожекцията ще бъде на 23 ноември от 19.00 ч.
Филмът бе част от конкурсната програма на престижния френски фестивал, а за участието си в него Антонио Бандерас получи наградата за най-добър актьор.
„Болка и величие“ е вдъхновен от филма „8½“ на Фелини и разказва историята на остаряващ режисьор, който се връща към важни събития от миналото си. Творбата засяга големите теми за любовта, смъртта, вдъхновението и празнотата от невъзможността да твориш. Филмът търси отговор и на въпроса дали човек намира смисъл в живота си без творчеството.
В ролята на режисьора Салвадор Майо се превъплъщава Антонио Бандерас, който майсторски пресъздава пътуването в миналото на един самотен вече творец и емоцията от срещите му с всички онези хора, които оставят траен отпечатък в живота му. Огнената Пенелопе Крус ще се появи в реконструирания свят на Салвадор Майо като важна част от неговия емоционален пъзел.
„Хората си мислят вероятно, че ние живеем на червения килим, но това не е вярно. Ние страдаме много, правим саможертви и у всеки актьор има много болка. Но има и слава, и това е моята нощ на слава.” Това каза Антонио Бандерас при получаване на наградата в Кан, която той посвети на Алмодовар.
“Това е зряла творба, майсторски изваяна, от която бликат много от познатите щрихи на Алмодовар – ярките цветове, страстните прегръдки, както и препратки към вдъхновявалите го филми (от Лиз Тейлър до Фелини), всичко това опаковано в най-добрата партитура на постоянния му композитор АлбертоИглесиас до днес. Алмодовар взема съзнателното решение да отхвърли явната мелодрама в търсене на по-фина автентичност. За зрителите, които са му верни в последните 30 години, това е неговият най-катарзисен филм – за пръв път виждаме душата на маестрото така искрено разкрита.” Това е откъс от рецензия за „Болка и величие“ на Питър Дебрюге в престижното сп. „Variety”. По повод на играта на Бандерас Питър Дебрюге пише: “В ролята на Салвадор, Бандерас не „играе” Алмодовар по подразбиране. Изпълнението му е повлияно от тяхното десетилетно приятелство, разбира се, но няма подражание. Ставаме свидетели на акт на дълбока признателност и доверие към близък артист, заради което Бандерас сваля маската на звездна мъжественост и се представя емоционално уязвим, като своя режисьор.”
След епизодичните им появи в „Свалки в облаците“ (2013), това е първият филм на Алмодовар, в който двама от предпочитаните му актьори – Антонио Бандерас и Пенелопе Крус - играят главни роли.
Алмодовар открива 22-годишния Бандерас още в ранния си филм „Лабиринт от страсти“ (1982), след което го снима в „Матадор“, „Законът на желанието“, „Жени на ръба на нервна криза“, „Ела, завържи ме“ и „Кожата, в която живея“.
След поддържаща роля в „Жива плът“ (1997), Крус прави едни от най-значимите роли в кариерата си тъкмо във филмите на Алмодовар – „Всичко за майка ми“, „Завръщане“ и „Прекършени прегръдки“, като за превъплъщението си като Раймунда в „Завръщане“ през 2006 г. печели награда „Гоя” и е номинирана за „Оскар”.
Предишният филм на режисьора Педро Алмодовар – „Хулиета“ – също беше част от програмата на Киномания през 2016 г.
Фестивалът КИНОМАНИЯ 2019 започва на 14 ноември и ще продължи до 28 ноември. Неговото 33-то издание отново ще предложи на публиката най-стойностните заглавия на годината.
За повече информация, следете сайта ни www.ndk.bg.
Билетите за филма ще бъдат в продажба от 29 май, сряда, на касите на Билетен център-НДК и онлайн на tickets.ndk.bg
Киномания е част от Културния календар на Столична община.