Билетен център НДК, София, площад "България" 1
Телефони: 02/ 916 63 00, 02/ 916 64 00
Работно време:
понеделник-петък от 9:00 до 20:30 ч.
събота и неделя от 10:00 до 20:00 ч.

Билети онлайн в Електронен билетен център - НДК

ИЗПЪЛНЕНИЯ ОТ РАННИТЕ ГОДИНИ НА БАРИШНИКОВ, СЧИТАНИ ЗА ЗАГУБЕНИ, МОГАТ ДА СЕ ВИДЯТ НА ТАНЦ ФИЛМ ФЕСТА В НДК

4 септември 2019

Изпълнения от ранните години на легендите Баришников и Нуреев, както и неми сцени на звездата на Руския балет Тамара Карсавина, са само част от изненадите, които организаторите на Танц Филм Феста са подготвили за публиката в кино „Люмиер Лидл”.

Фестивалът, предшестващ 33-тото издание на Киномания, ще продължи от 24 до 30 септември, пренасяйки на големия екран 12 специално селектирани филма в категориите „Премиерни заглавия”, „Класически балет”, „Велики филми за балета”, „Модерен танц”, „Документални филми” и „Фламенко”.  

Любителите на балетното изкуство ще могат да се потопят във „Величието на балет „Киров” на 26 септември от 18:30 ч. Филмът събира заснети сцени от най-великите постановки на знаменития ленинградски балет. Най-ценната находка са изпълнения от ранните години на легендите Нуреев и Баришников, които преди са считани за изгубени. Балет „Киров” (преди 1935 и след 1992 г. – Мариински театър) винаги е бил основния конкурент на талантите в Болшой театър. Сред другите безценни моменти в този уникален филм, плод на дългогодошно проучване, са неми сцени на звездата на Руския балет Тамара Карсавина и па дьо дьо на Галина Уланова като Белия лебед от 1940 г. 60-те години са представени с откъси от „Раймонда” на Глазунов, „Спартак” на Хачатурян, „Ромео и Жулиета” на Прокофиев, хореографията на Мариус Петипа за „Корсар”, както и две версии на „Умиращия лебед” по Михаил Фокин – на Олга Мойсеева и на Наталия Макарова.

Кадри от живота на Охад Нахарин ще „оживеят” на екрана в кино „Люмиер Лидл” на 25 септември от 20:30 ч. във филма „Г-н Гага”. Артистичният директор на танцовата трупа „Батшева” е считан за един от най-влиятелните хореографи. Показвайки го в критичен и повратен момент от личния му живот, този вдъхновен и проникновен документален филм представя творец със забележителна артистична цялост и впечатляваща визия. Работил по филма цели 8 години, в „Г-н Гага” режисьорът Томер Хейман съчетава моменти от репетиции с непоказвани досега архивни кадри и сцени от спектакли.

Повече информация и цялата програма на Танц Филм Феста може да намерите тук.

Билети за „Величието на балет „Киров” може да закупите от касите на Билетен център – НДК  и онлайн тук.

Билети за „Г-н Гага” може да закупите от касите на Билетен център – НДК  и онлайн тук.