Билетен център НДК, София, площад "България" 1
Цени на билетите за "Героични каръци", "Как да бъдеш добра съпруга", "Окончателен доклад" и Шпионската афера „Оса” – 10/8 лв. Цени на билетите за филмите в програмата "Пет шедьовъра на Уди Алън" – 8/6 лв.
Телефони: 02/ 916 63 00, 02/ 916 64 00
Билети онлайн в Електронен билетен център - НДК

ШПИОНСКАТА АФЕРА „ОСА” (Wasp Network)

реж. Оливие Асаяс

Трейлър

Бразилия-Франция-Испания-Белгия, 2019, 123 мин.

режисьор и сценарист – Оливие Асаяс

продуценти – Родриго Тейшейра, Шарл Жилибер и Лоуренсо Сант’Ана

оператори – Дени Леноар и Йорик льо Со

монтаж – Симон Жаке

музика – Едуардо Крус

художник – Франсоа-Рено Лабарт

продукция на RT FEATURES/ORANGE STUDIO/CG CINEMA/

NOSTROMO PICTURES/SCOPE PICTURES

световен разпр. – ORANGE STUDIO

разпр. за България – bTV STUDIOS

номинации:

Венеция – Конкурсна програма

в ролите:

Пенелопе Крус (Олга Салануева), Едгар Рамирес (Рене Гонсалес), Гаел Гарсия Бернал (Херардо Ернандес), Вагнер Моура (Хуан Пабло Роке),

Ана де Армас (Ана Мартинес), Леонардо Сбараля (Хосе Басулто)

 


 

Този политически трилър на френския майстор Оливие Асаяс (Карлос, Облаците на Силс Мария) проследява невероятните съдби на кубински дисиденти по време на икономическия колапс на страната в началото на 90-те години, последвал разпада на Съветския Съюз.

Няколко агенти на кубинското разузнаване стават дисиденти веднага след падането на Желязната завеса. Шпионската афера „Оса” разкрива реални исторически събития, които ще повлияят на начина, по който възприемаме тероризма, наркотрафика и международните отношения.

Във филма участва впечатляващ актьорски ансамбъл от световни звезди, сред които се открояват Едгар Рамирес (открит тъкмо от Асаяс за ролята на Карлос Чакала в едноименния филм от 2010 г.), носителката на „Оскар” Пенелопе Крус и мексиканската звезда Гаел Гарсия Бернал.

Декември 1990 г. Пилотът Рене Гонсалес открадва малък самолет и напуска Куба, която тъкмо изпада в икономическа криза, предизвикана от разпада на Съветския Съюз. Изоставяйки съпругата си Олга и дъщеря им, Рене се установява в Маями. В родината си бързо е демонизиран като предател, но в писмата си до дома той обяснява, че се бори за справедлива и просперираща Куба като член на организацията „Братство на спасението”. Заедно с друг изгнаник – пилота Хуан Пабло Роке, Рене става свидетел на компромисите, които Братството се налага да прави, както и на зависимостта на организацията от ЦРУ.

Шпионската афера „Оса” продължава започнатите в предишни филми на Асаяс наблюдения върху това как политиката влияе на личните съдби на обикновените хора, водейки често до огорчения и социални промени, както и до буквално съсипване на живота на идеалистите и невинните свидетели.


Прожекции:
понеделник, 20 юли 2020, 20:00, Платформа А6 в парка зад Национален дворец на културата - Купи билет онлайн
вторник, 21 юли 2020, 20:00, Платформа А6 в парка зад Национален дворец на културата - Купи билет онлайн
сряда, 22 юли 2020, 20:00, Платформа А6 в парка зад Национален дворец на културата - Купи билет онлайн

Билетен център НДК, София, площад "България" 1
Телефони: 02/916 63 00; 02/916 64 00
Работно време:
понеделник-петък от 09:00 - 20:30 ч.
събота и неделя от 10:00 до 20:00 ч.