Билетен център НДК, София, площад "България" 1
Телефони: (+359 2) 916 63 68, 916 63 69
Работно време:
понеделник-петък от 9:00 до 19:00 ч.
събота, неделя и празнични дни от 10:00 до 19:00 ч.
Билети за прожекциите в НДК и кино Люмиер се продават в Билетен център - НДК, а за кино Люмиер и на касата на киното един час преди прожекцията. Билети за прожекциите в другите кина от програмата на Киномания се продават само на касите на съответните кина
Онлайн продажби за прожекциите на част от филмите в НДК: Тикетпортал БГ

Киномания отбелязва 30-тата си годишнина с почит към киното като към култ

7 ноември 2016

Организаторите издигат храм на киното в сърцето на София и поставят в центъра на събитията идолопоклонниците на седмото изкуство.

Във времена, в които стотици хиляди филми и сериали от цял свят стоят на върха на пръстите ни и скоростно пристигат до домашния компютър в рамките на секунди, Киномания 2016 си поставя за цел да остане контрапункт на гледането на филми по този самотен начин. Дори напротив, убедени, че киното е преживяване и че истинските кино ценители желаят да споделят мига, момента на удоволствие, емоцията, организаторите на форума призовават да „вярваме в киното“. С помощта на разкаян полицай, взривил завода на мощна американска корпорация, който се изповядва пред отец, хрисима клисарка, която благоговее пред образа на Леонардо Ди Каприо, майка и дете, притичващи в неделя сутрин, но не за да пристигнат навреме на литургията, а за… прожекцията на любим филм, юбилейното 30-то издание на Киномания дръзко заявява своето отдавна извоювано място в сърцата на верните си фенове със смелия слоган „Вярвай в киното“.

За да бъде култът към седмото изкуство наистина грандиозен, както предполага и внушителният 30-и юбилей, организаторите създават първия по рода си Храм на киното. Той ще се помещава пред сградата на НДК (в близост до Билетен център) от 7-и до 17-и ноември. В него най-запалените кино идолопоклонници ще могат да изгледат трейлърите на хитовите заглавия от програмата на Киномания в 2016 в обстановка, която изцяло внушава страхопочитание и почит към киносалона като към храм. Вместо удобни кино седалки посетителите ще открият църковни пейки, а на мястото на олтара – голям бял екран, на който ще бъдат прожектирани кратките промо видеа на филмите, както и рекламните клипове на юбилейното 30-о издание. Атмосферата, напълно в синхрон с концепцията на Киномания 2016 „Вярвай в киното“, поднася на посетителите няколко от най-ярките имена, част от програмата на фестивала, изрисувани като светци. Като част от визуалната идентичност на храма и цялостната творческа визия на Киномания 2016 ще срещнем Мерил Стрийп, Робърт де Ниро, Дъстин Хофман и Ал Пачинo, още Бернардо Бертолучи, Мартин Скорсезе, Педро Алмодовар, Стивън Спилбърг и Уди Алън -интерпретации, дело на значими родни артисти като Анна Симеонова, Росен Духовски, Ростислав Маринов, Ясен Згуровски. Най-големите фенове пък на място в Храма на киното ще могат да си закупят и специалните артикули в стилистиката на тазгодишния форум.

Едва ли има събитие в България, което да е представило на българската публика по-богат и по-разнообразен киноашиф в рамките на своята история, колкото богат и наситен е бил този на Киномания. Има защо събитието да бъде очаквано с неподправено нетърпение за всяко следващо издание – и тази година едни от най-силните и стойностни филми от световното кино, излезли през последните 2 години и често награждавани с престижните отличия от фестивалите в Берлин, Кан и Венеция, съставляват разнообразната програма за 30-тото издание на кино форума. Билетите вече са в продажба и могат да бъдат закупени на касите на НДК и в мрежата на Тикетпортал.