Билетен център НДК, София, площад "България" 1
Телефони: (+359 2) 916 63 68, 916 63 69
Работно време:
понеделник-петък от 9:00 до 19:00 ч.
събота, неделя и празнични дни от 10:00 до 19:00 ч.
Билети за прожекциите в НДК и кино Люмиер се продават в Билетен център - НДК, а за кино Люмиер и на касата на киното един час преди прожекцията. Билети за прожекциите в другите кина от програмата на Киномания се продават само на касите на съответните кина
Онлайн продажби за прожекциите на част от филмите в НДК: Тикетпортал БГ

НАД 80 ФИЛМА И НОВ ЕКРАН В ЗАЛА 1 НА НДК ОЧАКВАТ ПУБЛИКАТА НА КИНОМАНИЯ

9 ноември 2016

Бернардо Бертолучи със специален поздрав към зрителите на фестивала.
„Киното е споделено преживяване. Смисълът му е да вълнува, да спира дъха. Няма как да ти спре дъхът, ако устата ти е пълна с пуканки”. С тези думи откри пресконференцията за Киномания изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош. Той подчерта, че във фестивала са включени филми, които никъде другаде не могат да се видят. Боршош анонсира новия екран, с който е оборудвана зала 1 специално за Киномания и представи новият директор на Продуцентски център Ева Христовова.

Над 80 филма ще покаже юбилейното издание на Киномания, селектирани в специални филмови сесии - детско кино, Фестивал на френския филм, ленти, посветени на музиката и велики музиканти, хитови продукции, златни класики и др.
На преконференцията бе излъчено и ексклузивно обръщение към зрителите на фестивала от големия италиански режисьор Бернардо Бертолучи. Той сподели, че се надява неговата ретроспектива да накара публиката да мечте. Погледът към творчеството на режисьора е по повод 75 години от рождението му, заради което Киномания ще представи някои от най-ярките му произведения.
Тодор Чобанов – зам. кмет на Столична община - традиционнен партньор на фестивала, поздрави организаторите и гостите и сподели, че той самият е запален фен на киното и Общината ще продължава да подкрепя фестивала и занапред.
От своя страна, новит ръководител на Продуцентски център на НДК Ева Христовова представи двигателите на Киномания – Хермина Азарян и Владимир Трифонов, които разкриха някои от най-интересните заглавия в програмата, както и личните си фаворити, сред които новият филм на Мартин Скорсезе, чието представяне на Киномания е броени дни след световната му премиера.
Пиер Гийме – културно аташе на Френския културен институт, представи 6-тото издание на Фестивала на френското кино, който за пети път се провежда в рамките на Киномания. Той обяви, че специално за прожекцията на филма „Сезан и Емил Зола” в България ще дойде режисьорът му Даниел Томпсън.
Интригуващи подробности разкриха и екипите на българските филми, включени в тазгодишната програма. Екипът на отрикриващата лента „Слава” в лицето на сърежисьора Кристина Грозева и гавните актьори Маргита Гошева и Стефан Денолюбов повдигна завесата около сюжета на лентата. За работата по сценария и за силата на персонажите разказаха още режисьорът на „Пеещите обувки” Радослав Спасов и актрисата Рая Пеева, която се превъплъщава в гранддамата на българската музика – Леа Иванова.
Сред екипите на другите родни заглавия бяха братята Гелеви, създали интересната анимация, сбор от късометражни филми, обединени от обща тема – „Зоотроп”, както и Атанас Киряков и Теодосий Спасов, които разказаха повече за документалния филм „Балканска хармония – истина или сън”. Филмът „Поне веднъж да полетя”, посветен на големия български творец – режисьор, актьор и художник Иван Андонов, бе представен от сценариста на продукцията Влади Киров и режисьора Галина Кралева.
Италианският продуцент Джанфранко Пиерантони, с чието съдействие се осъществява ретроспективата на Бертолучи, разказа за италианските предложения в програмата. Той е и сред инициаторите на наградата „Майстори в кинозанаята”, чието първо българско издание ще се проведе на 15 ноември в кино Люмиер- непосредствено преди прожекцията на лентата „Малкият Буда“.
Билети за всички филми на КИНОМАНИЯ се продават на касите на НДК и в мрежата на Ticketportal.bg.

Поздрава на Бертолучи може да видите ТУК.