ЦЕНИ НА БИЛЕТИТЕ:
НДК Зала 1: 12 лв. Намаление за ученици, студенти и пенсионери – 10 лв.
Специални събития: Моята страст към киното – вечер на Стефан Вълдобрев. Цени на билетите: 20, 25, 30 лв.
Кино Люмиер, Дом на киното, Филмотечно кино „Одеон“, Влайкова, Френски институт, Културен център G 8, Euro Cinema: 10 лв.Намаление за ученици, студенти и пенсионери – 8 лв.
Човешкият глас и Класически удоволствия: 7 лв. Намаление за ученици, студенти и пенсионери – 5 лв.
Билетен център НДК, София, площад "България" 1
Телефони: (+359 2) 916 63 68, 916 63 69
Билети онлайн в Електронен билетен център - НДК

VR мания. Билетът е за 45 минути гледане на произведения по избор на зрителя. Сеансите са на всеки 30 минути. Цена – 20 лв.

Фестивалът Киномания 2022 ще бъде и онлайн от 21 ноември само в Neterra.TV+

Филмите ще са достъпни за гледане за територията на България до 4 декември 2022 г.

21 ноември 2022

За трети път фестивалът Киномания ще има и своето онлайн присъствие,но за пръв път успоредно с прожекциите в кината. И тази година домакин на онлайн селекцията е Neterra.TV+. Фестивалът ще може да се гледа от 21 ноември до 4 декември от цялата страна, като могат да се купят и билети за един филм или за филмови пакети, които включват 3, 5, 10 или всичките 15 филма.

В програмата има по нещо за всеки вкус: хитови заглавия от италианското и френското кино, златни класики, комедии, драма и документални филми.

Сред акцентите онлайн се открояват Момчето от рая на Тарих Салек. Филмът разказва историята на главния имам, който умира ненадейно пред студентите си в престижния университет на Кайро. Смъртта му дава началото на безжалостна битка за влияние кой да заеме неговото място. Майсторски трилър за политизацията на религията.

Не е за изпускане и „Безкрайността“ с участието на очарователната Пенелопе Крус. Филмът проследява задълбочаваща се семейна криза, развиваща се в Рим през 70-те години на миналия век – време на големи социални и културни промени. Най-голямото момиче в семейството преднамерено се представя пред приятелите си като момче, с което провокира развръзката на проблемните отношения.

Един от чаканите филми тази година е „Суша“, който показва как се променят съдбите на неколцина коренно различни обитателите на Рим, техните навици и начин на живот в условията на суша, продължила цели три години. В продукцията участва Моника Белучи.

Друго хитово заглавие е „Маскарад“ с участието на забележителната Изабел Аджани, който „разби“ боксофисите във Франция. Историята ни среща с бившия танцьор Адриен, който заедно с партньорката си Марго – дребна мошеничка и изключителна красавица, планират същински емоционален маскарад…

Сред френските заглавия е Млади завинаги, копродукция между Италия и Франция от 2022 г. Филмът проследява историята на Стела, Виктор, Адел, Етиен, когато са на 20. Те са приети в прочутата актьорска школа на Патрис Шеро в „Театр дез Амандиерс” в парижкото предградие Нантер. Младостта в театъра, изживяна на пълна скорост – с цялата страст и любов.

Премиера от 2022 г. е и филмът Брат и сестра. Те наближават петдесетгодишнините си. Алис е актриса, а Луи – учител и поет. От 20 години те не само се отбягват един друг, а и въобще не си говорят. Но смъртта на техните родители ще пресече пътищата им.

Леа Сейду ще видим във филма на режисьора и сценарист Миа Хансен-Льове „Една хубава утрин“. Сейду е в образа на самотна майка, която се грижи всеотдайно за болния си баща. Среща със стар приятел поставя началото на страстна връзка между двамата, въпреки, че той е обвързан.

Прекрасните Шарлот Гензбур и Еманюел Беар блестят в носталгичния „Пътниците на нощта“ наМихаел Ерс. Елизабет е изоставена от съпруга си жена, майка на двама тийнейджъри, която започва работа в нощно радиопредаване,където попада на младата Талула и решава да я приюти в дома си.

Жерар Депардийо пък ще видим във филма „Умами“, в ролята на прочутия готвач Габриел Карвен, който се отправя на пътуване до Япония с надеждата да открие тайнствения пети вкус, наречен именно умами.

От музикалните предложения на Киномания онлайн може да се насладите на документалнияСезария Евора, представящ живота на звездата от Кабо Верде. Интимен поглед върху съдбата на певицата, нейните възходи и падения, демони и величие.

От златните класики в селекцията е шедьоварът „Теорема“ на легендата Паоло Пазолини, където мистериозен млад мъж съблазнява всеки от членовете на буржоазно семейство, а когато внезапно си тръгва всеки от тях е принуден да продължи живота си; „Семейството“ на Еторе Скола, с който Киномания отбелязва 100 години от рождението на Виторио Гасман, играещ Карло, който си припомня семейната си история, докато се подготвя за 80-годишния си юбилей, както и комедийният „Патица с портокали“, който пък почита 100 години от раждането на филмовата икона Моника Вити, в който тя, заедно с друга легенда в киното – Уго Тоняци, са в ролите на богата и отегчена буржоазна двойка.

В онлайн селекцията е включен и филм, който е извън програмата на Киномания, но също не е за изпускане. Става въпрос за романтичната комедия „Тичам към теб“ с участието на Микеле Плачидо. Плейбоят Джани взема изкуството на съблазняването така сериозно, че дори решава да се направи на инвалид, за да очарова сексапилната Алесия. Но всичко се променя след срещата му с Киара – витална, усмихната музикантка със страст към тениса, въпреки че и тя е в инвалидна количка след катастрофа.

Всички филми от онлайн селекцията на Киномания 2022 могат да се видят тук.

Станете част част от Киномания в Neterra.TV+

 

КИНОМАНИЯ се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.