ЦЕНИ НА БИЛЕТИТЕ:
НДК Зала 1: 12 лв. Намаление за ученици, студенти и пенсионери – 10 лв.
Специални събития: Моята страст към киното – вечер на Стефан Вълдобрев. Цени на билетите: 20, 25, 30 лв.
Кино Люмиер, Дом на киното, Филмотечно кино „Одеон“, Влайкова, Френски институт, Културен център G 8, Euro Cinema: 10 лв.Намаление за ученици, студенти и пенсионери – 8 лв.
Човешкият глас и Класически удоволствия: 7 лв. Намаление за ученици, студенти и пенсионери – 5 лв.
Билетен център НДК, София, площад "България" 1
Телефони: (+359 2) 916 63 68, 916 63 69
Билети онлайн в Електронен билетен център - НДК

VR мания. Билетът е за 45 минути гледане на произведения по избор на зрителя. Сеансите са на всеки 30 минути. Цена – 20 лв.

НАГРАДЕНИЯТ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ „АЗ, КАПИТАН“ С ПРЕМИЕРА НА КИНОМАНИЯ

Филът на Матео Гароне, отличен със „Сребърен лъв” за режисура и наградата „Марчело Мастрояни“ за изгряващ актьор, е част от програмата на „Киномания“

13 септември 2023

        Тазгодишното издание на „Киномания“ отново представя най-доброто от световното кино през настоящата година. Фестивалът ще покаже за първи път пред българската публика филма „Аз, капитан“ на режисьора Матео Гароне, носител на Наградата за режисура на 80-ото издание на Международния кинофестивал във Венеция. Освен със „Сребърен лъв“, филмът е отличен и с наградата „Марчело Мастрояни“ за изключителната игра на младия актьор Сейду Сар. 

            „Аз, капитан“ проследява пътя на две сенегалски момчета, които мечтаят да емигрират в Италия. Според мотивацията на венецианското жури филмът е „разтърсваща съвестта модерна одисея“, а режисьорът Матео Гароне „умее да преследва амбициозни идеи въпреки огромните трудности да постига истинност в интерпретацията и чрез разказ между съня и реалността да предаде универсално послание за съпротива и солидарност“. За да постигне автентичност на изпълнението, режисьорът запознава актьорите си със сценария едва в началото на всеки снимачен ден. Благодарение на този подход и безспорния си талант младият непрофесионален актьор Сейду Сар печели сърцата както на публиката, така и на журито.

            Филмът ще бъде част от програмата на „Киномания” с любезното съдействие на дистрибутора „Бета Филм”.

            Очаквайте новини и за други нашумели филми, които ще имат своята премиера на „Киномания”.

37-ото издание на Киномания ще се проведе от 16 ноември до 3 декември, и се организира от Националния дворец на културата и Фондация „Имам идея“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“, Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и Столична община.