ЦЕНИ НА БИЛЕТИТЕ:
НДК Зала 1: 12 лв. Намаление за ученици, студенти и пенсионери – 10 лв.
Специални събития: Моята страст към киното – вечер на Стефан Вълдобрев. Цени на билетите: 20, 25, 30 лв.
Кино Люмиер, Дом на киното, Филмотечно кино „Одеон“, Влайкова, Френски институт, Културен център G 8, Euro Cinema: 10 лв.Намаление за ученици, студенти и пенсионери – 8 лв.
Човешкият глас и Класически удоволствия: 7 лв. Намаление за ученици, студенти и пенсионери – 5 лв.
Билетен център НДК, София, площад "България" 1
Телефони: (+359 2) 916 63 68, 916 63 69
Билети онлайн в Електронен билетен център - НДК

VR мания. Билетът е за 45 минути гледане на произведения по избор на зрителя. Сеансите са на всеки 30 минути. Цена – 20 лв.

ОЩЕ ГОРЕЩИ ХИТОВЕ НА КИНОМАНИЯ 2022

Всички филми са премиерни за България

11 ноември 2022

Психологическа драма, романтична комедия, разследващ трилър и топла човешка история за табута и сексуално пробуждане – за всеки по нещо има в селекцията на КИНОМАНИЯ 2022.

 

В програмата ще видим „Нейната дума“, с участието надвукратно номинираната за „Оскар“КериМълиган и Зоуи Казан. Въздействащ филм за женската солидарност, кураж и сила, както и за огромното значение на медиите.

Мълиган и Казан са журналистките МегънТуохи и ДжодиКантор, които разследват едни от най-обсъжданите случаи на сексуално насилие в последното десетилетие, а доста от следите им ги водят до влиятелния продуцент ХарвиУайнстийн.История, довела до движението #MeToo и нарушила десетилетното мълчание около злоупотребата с власт във филмовата индустрия.

Режисьор на продукцията е носителката на „Еми“МарияШрадер.

 

Не е за изпускане и „Момчето от рая“ на режисьора и сценарист Тарик Салех. Филмът, награден за сценарий на фестивала в Кан, разказва за Адам – син на беден рибар, който получава възможността да се обучава в престижен университет в Кайро. Но смъртта на главния имам слага началото на сложна битка за власт, която засяга не само религията, но и цялата държавна политика. Адам се оказва в центъра на събитията. „Момчето от рая“ е филм-метафора за политизирането на религията изобщо.

 

В селекцията тази година ще видим и няколко любопитни комедии, сред които две с участието на прекрасната Ема Томпсън - „Успех, Лио Гранд!“ и романтичният „Какво общо има тук любовта?“.

 

В „Успех, Лио Гранд!“Томпсън е пенсионирана самотна учителка, която решава да наеме жиголо. Майсторска комедия с неподражаем и забавен диалог, която обезоръжава с искреност и топлота и разрушава табутата за женското желание. Пълноценното общуване на Нанси (Томпсън) и доста по-младия от нея Лио Гранд (ДарилМаккормак), в допълнение с превъзходнатаиграна актрисата, ще доставят удоволствие на всеки киноман. Режисьор на продукцията е Софи Хайд, сценарият е дело на комедийната авторка КейтиБранд.

 

Какво общо има тук любовта?“с режисьор ШехарКапур пък засяга непреходни теми като любов, приятелство и религиозни различия. Младата кинорежисьорка Зоу(Лили Джеймс) и лекарятКазим (ШазадЛатиф) са приятели от детинство, но докато тя е възпитана от своята свободолюбива майка – англичанката Кат (Ема Томпсън), той няма нищо против да следва семейните традиции и се съгласява на уреден брак.Зоу е учудена от решението му, но решава да направи документален филм за него. Ярка романтична комедия, която не се придържа към клишетата на жанра.

 

Следете сайтовете ни www.ndk.bg и www.kinomania.bg, за да разберете точните дати, часове и места на прожекциите.

 

КИНОМАНИЯ ще се проведе в НДК (зала 1 и кино „Люмиер“), както и в партньорските ни кина: „Одеон“, Дом на киното, Евро Синема, G8, кино „Влайкова“ и зала „Славейков“, а също и в „Лъки Синема“,Пловдив и във ФКЦ .- Варна.

 

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.