Билетен център НДК, София, площад "България" 1
Телефони: 02/ 916 63 00, 02/ 916 64 00
Работно време:
понеделник-петък от 9:00 до 20:30 ч.
събота и неделя от 10:00 до 20:00 ч.

Билети онлайн в Електронен билетен център - НДК

С 9 ЗНАКОВИ ФИЛМА НА БЕРГМАН КИНОМАНИЯ ПРАЗНУВА 100 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГОЛЕМИЯ РЕЖИСЬОР

10 октомври 2018

Ретроспективата може да се види от 8 до 14 ноември

Специална селекция с някои от най-емблематичните филми на великия шведски режисьор Ингмар Бергман ще могат да гледат почитателите на тазгодишната Киномания. Прожекциите са непосредствено преди официалното начало на кинопанорамата – между 8 и 14 ноември и ще могат да се видят в кината „Люмиер Лидл”, Одеон, Дом на киното и G8.
Общо 9 филма на официално обявеният за „най-добър кинорежисьор на всички времена” ще покаже Киномания 2018.
Начало на ретроспективата ще даде „Вълшебната флейта” (8 ноември, 19:00 часа, кино „Люмиер Лидл”) - пищна екранизация по популярната операта на Моцарт .
В програмата присъства и „отличеният с куп награди и номинации, включително „Златна мечка” от фестивала в Кан'58 „Поляната с дивите ягоди” (9 ноември, 18:30 часа, кино „Люмиер Лидл”), за който Уди Алън казва: „Спомням си, че още от първия кадър, определено предизвикващ безпокойство, до последния едър план, изпълнен със спокойствие, бях с пресъхнала уста и лудо биещо сърце. Кой може да забрави такива образи? Часовникът без стрелки, спряната погребална кола, ослепителното слънце и лицето на стареца, поставил в ковчега собствения си труп – това бяха щрихите на майстор, чийто персонален стил и сложна тематика го правеха сравним с най-големите европейски писатели”.
Селекцията включва и „Шепот и викове” (10 ноември, 17:00 часа, кино „Люмиер Лидл”), чиято основна тема е болката, смъртта, изкуплението и утехата, вплетени в съдбата на три сестри и тяхната прислужница. За този филм Вим Вендерс споделя, че е плакал като дете и отново е почувствал „носталгия по всичко, скрито зад външността”.
След изключителните заглавия в ретроспективата са и „Да не говорим за всички тези жени” (10 ноември, 18:45, кино „Люмиер Лидл”), първият цветен филм на Бергман, който е комедия; „В присъствието на клоуна” (11 ноември, 15:30 часа, кино „Люмиер Лидл”); както и „Лице срещу лице” (11ноември, 17:45 часа, кино „Люмиер Лидл”) с участието на прекрасната Лив Улман, който насочва поглед върху вътрешната криза на психиатърка, открила внезапно, че не познава голяма част от самата себе си.
Сред предложенията на Киномания са и „Из живота на марионетките” (12 ноември, 18:15 часа, кино „Люмиер Лидл”), който се фокусира, по думите на самия режисьор, върху това как „как две човешки същества, които са болезнено свързани с любов, в същото време се опитват да се отърват от оковите на обвързаността”.
Не е за изпускане и „Сарабанда” (13 ноември, 18:15 часа, кино „Люмиер Лидл”) – последният филм на легендарния режисьор, който е продължение на “Сцени от един семеен живот” и е посветен на покойната съпруга на режисьора – Ингрид. В центъра на тъжната, но вълнуваща история е темата за изгубената любов и бездната между поколенията. Филмът е създаден на усамотения остров Форьо, където Бергман прекарва последните години от живота си.
Емблематичният „Сцени от един семеен живот” също ще бъда показан в рамките на фестивала, но ще има прожекция единствено в кино „Одеон”.
Сред заглавията, свързани с творчеството на Ингмар Бергман, които Киномания ще покаже, е и филмът „Островът на Бергман” (14 ноември, 18:30 часа) с режисьор и продуцент – Мари Нюрерьод.
В този филм Бергман за пръв път показва своя свят на изолирания и тайнствен балтийски остров Форьо. Заедно с документалистката Мари Нюрерьод той предлага поглед към своя живот и дългата си кариера в киното, театъра и телевизията. Този филм съдържа откъси от най-добрите му творби, както и уникални работни моменти от личния му архив.
Подробни анотации за филмите, за творческия състав, наградите и номинациите може да откриете на kinomania.bg и на ndk.bg.
Билети за филмите вече са в продажба на касите на НДК, както и онлайн на tickets.ndk.bg.

Гледайте Киномания 2018, за да видите големите филми преди големите награди!
Киномания е част от Календара на културни събития на Столична община за 2018 г.