Билетен център НДК, София, площад "България" 1
Телефони: 02/ 916 63 00, 02/ 916 64 00
Билети онлайн в Електронен билетен център - НДК

"Нарисувай ми тъга" - Вечер на Теодор Ушев

Трейлър

КИНОМАНИЯ представя вечер, посветена на Теодор Ушев под наслов „Нарисувай ми тъга”. Бъдете част от преживяването „Четирите годишни времена” на Вивалди, анимационен концерт и сред първите зрители на единствената прожекция за България на най-новия филм на Теодор Ушев „Физика на тъгата” (по едноименния роман на Георги Господинов)
Анимационните адаптации са вдъхновени от най-популярното произведение на Вивалди – „Четирите годишни времена” и са изработени по покана и продуцирани от Университета по изкуства в Токио (Tokyo University of the Arts). Автори са четиримата световноизвестни аниматори: Теодор Ушев (България/ Канада), Прит и Олга Парн (Естония), Атсуши Вада (Япония), Анна Буданова (Русия).
„По същество това е киноконцерт - "новаторското" е, че визуализацията (филмите) , веднъж направена, се синхронизира по изпълнението на съответния ансамбъл. Всеки оркестър свири със собствена бързина на интерпретацията. Чрез технологията японците следват ритъма на изпълнението, постигайки перфектен синхрон - така, както авторите сме го заложили. това позволява във всяка страна да свирят различни оркестри, със собствен почерк. Иначе казано - анимацията е част от оркестъра, а не оркестъра да гони темпото на файла.”, споделя самият Теодор Ушев.
Насладете се на прекрасното музикано изпълнение на „Quarto ансамбъл” със солист Иван Пенчев - цигулка, пресътворявайки своята версия на „Пролет”, „Лято”, Есен” и „Зима”, визуализирани с анимационната интерпретация на отделните части.


След премиерата си в края на 2017 г. в Токио, проектът „Четирите годишни времена” е представян на различни места по света, сред който Барселона, Лисабон, Талин и др. За първи път в България той ще бъде представен на тазгодишната КИНОМАНИЯ.
Най-новият филм на Теодор Ушев „Физика на тъгата” по едноименния роман на Георги Господинов е филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се мечти на цяло едно поколение, премерен през личния разказ. С гласа на популярния канадски кинорежисьор Ксавие Долан и неговия баща Монюел Тадрос във френската версия на филма и с гласа на Росиф Съдърланд и неговия световноизвестен баща Доналд Съдърланд в английската версия на филма.
Плод на 8-годишен труд, „Физика на тъгата” е първият анимационен филм, изцяло нарисуван чрез античната техника на „енкаустиката”. Всеки кадър е създаден на ръка, променяйки изображението чрез нагряване и рисувайки с горещ пчелен восък с пигменти.
Събитието се реализира с подкрепата на Токийския университет на изкуствата и Столична община!

Прожекции:
Неделя, 17 ноември 2019, 19:00, Зала 1

Билети:
цена 20 лв.; 15 лв. намаление за пенсионери, студенти и учащи

Прожекции:
неделя, 17 ноември 2019, 19:00, НДК - Зала 1 - Купи билет онлайн

Билетен център НДК, София, площад "България" 1
Телефони: 02/916 63 00; 02/916 64 00
Работно време:
понеделник-петък от 09:00 - 20:30 ч.
събота и неделя от 10:00 до 20:00 ч.