Билетен център НДК, София, площад "България" 1
Телефони: 02/ 916 63 00, 02/ 916 64 00
Билети онлайн в Електронен билетен център - НДК

Аз, Графинята

режисьор – Петър Попзлатев


България, 1989, 119 мин

режисьор – Петър Попзлатев

сценарий – Раймонд Вагенщайн и Петър Попзлатев

оператор – Емил Христов

монтаж – Мадлен Радичева

музика – Георги Генков

художник – Георги Тодоров-Жози

продукция на СИФ „БОЯНА” – ТВОРЧЕСКИ КОЛЕКТИВ „ПОГЛЕД”

награди:

„Златна роза” – Награда за най-добра актриса на Светлана Янчева

2 награди от Торино – Голямата награда и на публиката

2 награди от Фестроя (Португалия) – за режисура и операторско майсторство

Анже (Франция) – Награда за европейски дебют

в ролите:

Светлана Янчева (Сибила Николова–Графинята), Ицхак Финци (д-р Геренски), Мария Статулова (д-р Геренска), Петър Попйорданов (Бойко), Вълчо Камарашев (бай Кольо – Куция Бил), Александър Дойнов (Тони), Катя Паскалева (Мария), Едуард Захариев (Рангел, бащата на Бойко), Кръстю Лафазанов (старшина Пенко), Христо Гърбов (Начо), Илия Добрев (Пайряза), Ирен Кривошиева (Вили)


1968 г. – година на политически сътресения, младежки вълнения, сексуална революция. В София се провежда Световният младежки фестивал. Героинята на филма Сибила е на 16 години. Тя и нейните приятели не са между младежите на фестивала. Забавляват се сами – слушат „Бийтълс”, свирят на китара, опитват наркотик. Така се стига до изселването й от столицата. Среща любовта, завършила с крах. Отново наркотици, психиатрична клиника, изпращане в лагер за момичета с аморални прояви. Тя се чувства предадена от най-близкия си човек – баща си. Той умира и тя дори не може да отиде на погребението му. А някога той й е разказвал приказки: тя е била Графиня Сиси, а той – Куция Бил. Сибила разбира, че единственото спасение за нея е да живее в клиниката.

 

„Това не е филм за наркоманията като социално зло, а за по-голямото социално зло, създаващо предпоставки за разпространението й.

Личната съдба на героинята органично и художествено убедително се вписва в траекторията на нейното поколение. Творбата на  Попзлатев е биография на родната ни тоталитарна епоха.”

                      Тодор Андрейков

 

„Създателите на филма имат дързостта да изследват тази „неудобна” тема като в огледало, в което се отразяват фалшът и демагогията на едно време с пищни празници и фестивали и със жестоко безразличие към трагедията на индивида, наивно повярвал в гражданската си независимост. Там са корените на психическата неуравновесеност. Там е пораждането на илюзията за спасение чрез отдаването на наркоманията.”

                 Атанас Свиленов


Билетен център НДК, София, площад "България" 1
Телефони: 02/916 63 00; 02/916 64 00
Работно време:
понеделник-петък от 09:00 - 20:30 ч.
събота и неделя от 10:00 до 20:00 ч.